09 612 40 300 abilis(at)abilis.fi LAHJOITA
"Kanssamme autat siellä missä tarve on suurin"
Voit tehdä myös lahjoituksen Abilis-säätiön MobilePay-numeroon: 25090. Kiitos, että välität! ❤

Kansallisen tason menestystarinoita

Sanakirja

Swahilin kielessä vammaisuus ei ole tunnettu termi. Vammaisista ihmisistä ja vammaisuuteen liittyvistä asioista on käytetty erilaisia ilmaisuja, osin syrjiviä ja epäasiallisia. Viranomaiset ja vammaiset henkilöt itse eivät ole tunteneet oikeaa terminologiaa.

Abilis-säätiön tuella, laajassa yliopisto- kielitieteilijä ja vammaisjärjestökentän yhteistyössä, luotiin ensimmäinen Swahili-Englanti -vammaisterminologian sanakirja. Se on poikkeuksellinen ja merkittävä saavutus niin Tansaniassa kuin maailmassa laajemminkin. Sanakirjaa on julkaistu myös pistekirjoituksella ja sen versioita levitetään kirjastoihin, yliopistoihin, virastoihin ja päättäjille. Myös kansanedustajilla on nyt mahdollisuus käyttää oikeaa terminologiaa vammaisasioista keskusteltaessa.

Apua vammaisille maanjäristyksen uhreille

Maanjäristyksen raunioittamia rakennuksia.

Nepalissa oli maanjäristyksiä vuonna 2015. Nepalia ravisteli voimakas maanjäristys keväällä 2015. Tuhansia ihmisiä kuoli ja lähes miljoonan ihmisen koti tuhoutui järistyksessä.

Paljon ihmisiä jäi kodittomiksi ja osa menehtyi. Kaaoksen keskellä vammaiset unohtuivat, kaiken akuutin hädän keskellä.

Abilis otti asiaan toisenlaisen lähtökohdan ja myönsi rahoitusta projektiin, jonka kautta luotiin tietokanta vammaisista maanjäristyksen uhreista. Tietokannan avulla tuetaan Nepalin hallitusta ja viranomaisia tuottamaan palveluja myös vammaisille, sekä vammaisten tarpeiden huomioon ottamista Nepalin jälleenrakentamisessa. Esteetön rakentaminen on avainsana. Tämän projektin avulla vammaiset saivat myös itse psyykkistä tukea käsitelläkseen maanjäristyksen traumaattisia kokemuksia. Projekti teki myös tunnetuksi Abiliksen tavan rahoittaa vammaisjärjestöjen kautta tilapäisten suojien rakentamista.

Nepal