09 612 40 300 abilis(at)abilis.fi LAHJOITA
"Kanssamme autat siellä missä tarve on suurin"
Voit tehdä myös lahjoituksen Abilis-säätiön MobilePay-numeroon: 25090. Kiitos, että välität! ❤

Ryhmätason menestystarinoita

Pieniä lapsia koulussa. Yksi lapsista piirtää liitutaululle.

Vammaiset lapset kouluun

Vain pieni murto-osa kehitysmaiden vammaisista lapsista käy koulua. Tytöt vielä harvemmin kuin pojat. Yksi syy tilanteeseen on se, että vammaisten lasten vanhemmat ja erityisesti äidit eivät tiedä, että heidän lapsellaan on oikeus koulutukseen ja mahdollisuus oppia. Toki koulut ovat usein esteellisiä, koulumatkat pitkiä ja opettajilla ei ole valmiuksia ottaa vammaisia lapsia isoihin koululuokkiin.

Abilis tarjoaa vuosittain tukea useille vammaisjärjestöille vaikuttaa tilanteeseen. Vammaisuudesta ja vammaisten lasten koulunkäynnistä järjestetään tiedotusta ja levitetään materiaalia niin vanhemmille kuin opettajille, rehtoreille ja kouluviranomaisille. Vammaisille lapsille järjestetään tuettua esiopetusta, jotta he voivat sen jälkeen pärjätä tavallisessa luokkaopetuksessa. Myös koulurakennuksia on korjattu esteettömiksi ja hankittu liikkumisen apuvälineitä niitä tarvitseville.

Yksi tällainen onnistunut projekti toteutettiin Bangladeshissa. Projektin myötä inklusiivinen opetus tuli tunnetummaksi usean läänin alueella ja kymmenet vammaiset lapset pääsevät nyt kouluun.

Lukutaito on kaiken A ja O

Kolme naista joilla on kassit joissa on Abiliksen logo.

Aiemmin kuvassa olevat naiset teljetty lukittujen ovien taakse ja heitä hyväksikäytettiin.

”Meistä kukaan ei osannut lukea tai kirjoittaa. Emme koskaan olleet koulussa”, kertoo yksi järjestön edustajista, ja jatkaa: “opimme kirjoittamaan nimemme ja se on tärkeää”. Muut ryhmän jäsenet yhtyvät kiitokseen, jota he haluavat antaa Abilikselle, joka uskoi heidän kykyihinsä.

Abiliksen tuella he päässeet opintojen piiriin. Aiemmin he eivät osaneet kirjoittaa edes omaa nimeään, mutta nyt tämä oleellinen taito luonnistuu.

Nyt nämä motivoituneet naiset haluavat opetella laskemaan, sillä unelmissa siintää oma käytettyjen vaatteiden kauppa. Vieraillessamme Mosambikissa naiset kaivoivatkin innoissaan esille matematiikan harjoituskirjat. Oppiminen helpottaa elämää.

Mosambik, Vammaisten naisten järjestö