09 612 40 300 abilis(at)abilis.fi LAHJOITA
"Kanssamme autat siellä missä tarve on suurin"
Voit tehdä myös lahjoituksen Abilis-säätiön MobilePay-numeroon: 25090. Kiitos, että välität! ❤

Vammaiset lapset kouluun

Pieniä lapsia koulussa. Yksi lapsista piirtää liitutaululle.

Vain pieni murto-osa kehitysmaiden vammaisista lapsista käy koulua. Tytöt vielä harvemmin kuin pojat. Yksi syy tilanteeseen on se, että vammaisten lasten vanhemmat ja erityisesti äidit eivät tiedä, että heidän lapsellaan on oikeus koulutukseen ja mahdollisuus oppia. Toki koulut ovat usein esteellisiä, koulumatkat pitkiä ja opettajilla ei ole valmiuksia ottaa vammaisia lapsia isoihin koululuokkiin.

Abilis tarjoaa vuosittain tukea useille vammaisjärjestöille vaikuttaa tilanteeseen. Vammaisuudesta ja vammaisten lasten koulunkäynnistä järjestetään tiedotusta ja levitetään materiaalia niin vanhemmille kuin opettajille, rehtoreille ja kouluviranomaisille. Vammaisille lapsille järjestetään tuettua esiopetusta, jotta he voivat sen jälkeen pärjätä tavallisessa luokkaopetuksessa. Myös koulurakennuksia on korjattu esteettömiksi ja hankittu liikkumisen apuvälineitä niitä tarvitseville.

Yksi tällainen onnistunut projekti toteutettiin Bangladeshissa. Projektin myötä inklusiivinen opetus tuli tunnetummaksi usean läänin alueella ja kymmenet vammaiset lapset pääsevät nyt kouluun.

 

Apua vammaisille maanjäristyksen uhreille

Nepalissa oli maanjäristyksiä vuonna 2015. Nepalia ravisteli voimakas maanjäristys keväällä 2015. Tuhansia ihmisiä kuoli ja lähes miljoonan ihmisen koti tuhoutui järistyksessä.

Paljon ihmisiä jäi kodittomiksi ja osa menehtyi. Kaaoksen keskellä vammaiset unohtuivat, kaiken akuutin hädän keskellä.

Abilis otti asiaan toisenlaisen lähtökohdan ja myönsi rahoitusta projektiin, jonka kautta luotiin tietokanta vammaisista maanjäristyksen uhreista. Tietokannan avulla tuetaan Nepalin hallitusta ja viranomaisia tuottamaan palveluja myös vammaisille, sekä vammaisten tarpeiden huomioon ottamista Nepalin jälleenrakentamisessa. Esteetön rakentaminen on avainsana. Tämän projektin avulla vammaiset saivat myös itse psyykkistä tukea käsitelläkseen maanjäristyksen traumaattisia kokemuksia. Projekti teki myös tunnetuksi Abiliksen tavan rahoittaa vammaisjärjestöjen kautta tilapäisten suojien rakentamista.

Nepal