09 612 40 300 abilis(at)abilis.fi LAHJOITA
"Kanssamme autat siellä missä tarve on suurin"
Voit tehdä myös lahjoituksen Abilis-säätiön MobilePay-numeroon: 25090. Kiitos, että välität! ❤

Single Blog Title

This is a single blog caption

Naisten välisestä solidaarisuudesta

Naiset ovat kaikki erilaisia, mutta yhteiskunnallisessa asemassamme on aina yksi ripaus samaa: naisilta odotetaan ja vaaditaan erilaisia asioita kuin miehiltä. Tämä pätee edelleen, vaikka tieteellinen tieto kertoo sukupuolikirjon olevan suurempi kuin binäärinen jako miehiin ja naisiin.

Suuri osa maailman maista asukkaineen suhtautuu naisiin ja miehiin eri tavalla sukupuolen perusteella. Tämä erikohtelu on yleensä viety lainsäädäntöön asti, Suomessakin. Edes laki ei ole miehille ja naisille sama. Siksi naisten on aina kannattanut ja edelleen kannattaa pitää yhtä.

Solidaarisuus tarkoittaa sitä, että ollaan toisen naisen puolella silloin kun häntä lytätään tai hän on heikoilla itse tekemiensä virheiden vuoksi. Helppohan virheetöntä menestyjää on ihailla ja ylistää. Solidaarisuutta tarvitaan etenkin silloin, kun asiat ovat menossa päin prinkkalaa.

Solidaarisuus ei vaadi sitä, etteikö näkisi yhteiskunnassa olevia muita vääryyksiä ja eriarvoisuutta. Päinvastoin. Tämän ymmärtäminen on ollut feminististä todellisuutta Suomessakin jo ennen kuin Kimberlée Krenshaw 80-luvulla kehitti intersektionaalisen feminismin käsitteen. Vammaisliikkeen naisille tämä on tietysti ollut oikein harvinaisen selvää. Abilis on työssään kehitysmaiden vammaisten ihmisoikeuksien, ja työn ja toimeentulon edellytysten hyväksi aina painottanut vammaisten naisten erityistä asemaa. On puhuttu kaksinkertaisen syrjinnän käsitteestä: sama ihminen tulee syrjityksi niin vammaisena kuin naisenakin.

On monia asioita, joissa juuri naisten väliseen solidaarisuuteen vetoaminen kantaa. Meillä on yhteisiä kysymyksiä, kuten tarve kertoa uusille sukupolville ruumiin iloista, naisen seksuaalisesta nautinnosta ja toisaalta seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja naisiin kohdistuvan väkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhasta. Abilis tekee tässäkin mittaamattoman arvokasta työtä esimerkiksi Keski-Aasiassa. Vammaisten naisten asema on seksuaaliterveydenkin osalta erityisen haavoittuva. Kuitenkin samat kysymykset ja vaarat koskevat kaikkia naisia.

Ei ole naisasianaisillekaan aina ollut helppoa hyväksyä kaikkien naisten yhdenvertaisuutta. Osalle suomalaisista porvarillisista naisasianaisista piikakansanedustajat olivat kauhistus, eikä naisten välinen solidaarisuus aina todellakaan kukkinut. Ei se kuki nytkään. Tosin useimmiten siksi, että kaikki naiset eivät suinkaan ole feministejä.

Nykyfeminismin valtavirtaan kuuluu ajatus erilaisten syrjinnän perusteiden tunnistamisesta – ja naisten välisestä solidaarisuudesta juuri nämä naisten väliset eriarvoisuudet tunnistaen. Pyydän siis sinulta nainen, naistenpäivänä ja kaikkina muinakin päivinä: jos tunnet tarvetta paheksua, lytätä tai vähätellä jonkin toisen naisen kokemusta, pysähdy miettimään vielä hetki paraneeko maailma sillä, että toiset naiset osallistuvat yhdenkään naisen alas painamiseen.

Ja positiivisesti: pidä tietoisesti itseäsi nuorempien naisten puolia. Jos uudet sukupolvet saavat kasvaa kokemukseen naisten välisestä solidaarisuudesta, maailmasta takuulla on tuleva parempi, sillä me kaikki olemme parempia silloin, kun olemme saaneet kehuja, kannustusta ja hyväksyntää.

Rosa Meriläinen
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry pääsihteeri
Abilis-säätiön kummi