top of page
Etsi
  • Writer's pictureAbilis

Abiliksen mukana Mosambikissa

Päivitetty: 19. tammik. 2023

Sain mahdollisuuden osallistua Abiliksen hallituksen edustajana seurantamatkalle Mosambikiin marraskuussa 2022. Meidän oli alunperin tarkoitus lähteä Mosambikiin jo kahta ja puolta vuotta aikaisemmin, mutta pandemia esti tuolloin suunnitelmat. Olen ollut Abiliksen hallituksessa vuodesta 2020 alkaen ja jo heti ensimmäisessä kokouksessa meitä uusia jäseniä kannustettiin lähtemään mukaan seurantamatkoille. Kun minulle selvisi, missä kaikissa maissa Abiliksella on yhteistyöhankkeita, ilmoitin kiinnostuksestani lähteä nimenomaan Mosambikiin, sillä jonkin verran portugalia osaavana ajattelin minulla olevan enemmän annettavaa juuri siellä. Olen oppinut portugalia harrastettuani afrobrasilialaista capoeiraa kymmenisen vuotta, mutta kielen osaamiseni on viime vuosina päässyt käyttämättömyyden vuoksi hiukan uinahtamaan.


Laskeuduttuamme Mosambikin pääkaupunkiin Maputoon, pääsinkin heti tositoimiin kertomaan Abiliksen toiminnan ja tuen periaatteista portugaliksi Abiliksen kumppanijärjestön, eli paikallisen vammaisten nuorten järjestön AJODEMOn, aktiiveille.

Ilmaisin tapaamisessa myös halustamme kuulla heidän näkemyksiään ja oppia heiltä, sillä yksi Abiliksen kantavista ajatuksista on tukea paikallisia vammaisjärjestöjä ideoimaan ja toteuttamaan hankkeita omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan käsin.Matkan ensimmäinen tapaaminen Abiliksen kumppanijärjestö AJODEMO:n kanssa.


Matkalla henkilökohtaisena avustajanani oli ystäväni Jaakko, jonka olen tuntenut parikymmentä vuotta yhteisistä capoeira-ajoista lähtien. Jaakko olikin luonteva avustajaksi juuri tälle matkalle hänen taitaessa sujuvasti portugalia asuttuaan usean vuoden Brasiliassa. Molemmille reissu oli ensimmäinen Mosambikiin ja itselleni ensimmäinen myös koko Afrikan mantereelle. Itselläni ei ollut erityisiä ennakkokäsityksiä Mosambikista maana – kenties juuri siksi, etten ole aikaisemmin käynyt tuolla maailmankolkalla. Meillä oli ennen reissua matkatiimin kesken kuitenkin pari erittäin hyödyllistä valmistavaa etätapaamista, joiden perusteella tiesin odottaa intensiivistä reissua ja pitkiä matkapäiviä.Kymmenen päivän ajan tutustuimme pääkaupunki Maputon lisäksi kahteen maakuntaan.Maputosta matkustimme Zambezian maakunnan pääkaupunkiin Quelimaneen, josta teimme myös koko päivän kestäneen matkan autolla Morrumbalan piiriin. Vastaanotto eri paikoissa oli hyvin sydämellinen ja matkan mieleenpainuvimpia hetkiä olivat useammat kylien paikallisten ryhmien tervetuliaislaulut saavuttuamme pitkän matkan jälkeen vihdoin perille. Kävimme myös Teten maakunnassa, jonne osui yli 40 asteen lämpötiloineen matkan hikisin osuus.Tapasimme lukuisia vammaisryhmiä ja meidät otettiin lämpimästi vastaan.


Koin, että vieraillessamme eri kohteissa niissä välittyi vahvasti Abiliksen eetos mm. koulujen inklusiivisuushankkeiden muodossa. Lisäksi oli hienoa nähdä paikallisten eri vammaisjärjestöjen edustajien olevan saman pöydän ääressä jakaen onnistumisiaan ja haasteitaan toistensa kanssa. AJODEMOn koordinaattori Cantol Pondja ja projektifasilitaattori Dores Soda olivat myös tärkeässä osassa matkan onnistumisen kannalta.Dores Soda ja Cantol Pondja.


Olin erityisen vaikuttunut Cantolin karismasta ja kyvystä puhutella eri hankkeiden yhteyshenkilöitä rakentavasti ja kannustavasti. Oli hienoa päästä hänen rinnallaan tuomaan Abiliksen terveiset Suomesta paikallisille kumppaneille.


Itselleni hallituksen jäsenenä matkan parasta antia oli päästä näkemään Abiliksen tuen vaikuttavuus paikan päällä. Ennen matkaa yksittäiset avustushankkeet olivat minulle olleet hallituksen kokouksissa käsiteltyjä numerokoodeja ja projektien nimiä paperilla, mutta Mosambikin reissulla pääsimme tutustumaan ihmisiin eri hankkeiden taustalla ja niiden toteuttajina. Nimenomaan ihmisten kohtaaminen on mielestäni seurantamatkojen tärkeintä sisältöä, joka mahdollistaa avoimen ajatusten vaihdon kumppaneiden kanssa ja saman aaltopituuden löytämistä hankkeiden menestyksekkääksi toteuttamiseksi.


Tapasimme myös monia vammaisten naisten ja tyttöjen ryhmiä.


Seurantamatka Mosambikiin oli erinomaisesti järjestetty, eikä minun hallituksen jäsenenä tarvinnut huolehtia juuri muusta kuin tiiviissä ohjelmassa mukana pysymisestä. Kannustankin Abiliksen seurantamatkoille lähteviä pakkaamaan matkaeväiksi avoimen ja ennakkoluulottoman asenteen sekä halun oppia uutta omia näkemyksiä avartaen.

Nikolai Klix Jaakko Lavonius

Abiliksen hallituksen jäsen Nikolain henk.kohtainen avustaja201 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page