Etiopian patriarkaalisessa yhteiskunnassa sukupuoleen ja vammaisuuteen kohdistuvat ennakkoluulot, asenteet ja syrjivät rakenteet altistavat vammaiset naiset ja tytöt moniperustaiselle syrjinnälle. Heillä on heikommat mahdollisuudet päästä käsiksi resursseihin ja palveluihin, kuten koulutukseen, oikeusjärjestelmään ja terveydenhuoltoon. Tämän myötä vammaiset naiset kohtaavat taloudellisia haasteita ja heillä on usein vaikeuksia löytää pysyvää työtä. Monet vammaiset naiset jäävät kotiin uupuneina epätasapainoisesta ja palkattomasta hoivatyöstä tai päätyvät työskentelemään varsinaisten työmarkkinoiden ulkopuolella esimerkiksi pienimuotoisessa kaupankäynnissä.
Ennen liittymistäni "Abilis-perheeseen" toimin haastavissa työympäristöissä yksityisissä organisaatioissa ja kohtasin syrjintää. Vammaisena naisena minun usein odotettiin tekevän pidempiä työpäiviä kuin ei-vammaiset kollegani ja näin todistavan osaamiseni ja arvoni. Tämä epäoikeudenmukainen kohtelu on yksi esimerkki niistä syrjivistä asenteista ja odotuksista, joita vammaiset työntekijät voivat kohdata työmarkkinoilla.
Sen sijaan työskentely Abilis-säätiössä on ollut mahtavaa ja olen saanut mahdollisuuksia kehittää osaamistani erilaisten koulutusten kautta. Kuukausittaiset sessiot etäyhteyksien välityksellä vahvistavat yhteisöllisyyttä ja tarjoavat mahdollisuuksia jakaa ajatuksia ja oppia toisilta. Yhteistyö paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa rikastuttaa työyhteisöä.
Abilis tarjoaa kaikille työntekijöilleen tasavertaiset mahdollisuudet ja kannustaa jokaista osallistumaan aktiivisesti organisaation toimintaan. Kannustavassa työympäristössä työpanostani aidosti arvostetaan. Olen voimaantunut ja saan hyödyntää kaikkea osaamistani, oppia uutta, sekä ilmaista tarpeeni selkeästi.
Työskentely Abilis-säätiön maakoordinaattorina johti siihen, että minut valittiin Mobility International USA:n delegaatiksi. Osallistuin kansainvälisen naisten instituutin johtamis- ja vammaisvaihto-ohjelmaan (WILD) Oregonissa, Yhdysvalloissa. Lisäksi pääsin osallistumaan virtuaaliseen ryhmään nimeltä Women Major Groups ja keskustelemaan kansainvälisten toimijoiden ja poliitikkojen kanssa Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen istuntojen aikana. Edustin myös Etiopiassa vammaisia naisia viidennessä YK:n vähiten kehittyneiden maiden konferenssissa (LDC5) ja tein yhteistyötä eri vammaisten järjestöjen kanssa.
Näistä kokemuksista paljon oppineena voin auttaa muita vammaisjärjestöjä toteuttamaan sukupuoli- ja vammaissensitiivisiä projekteja. Olen myös saanut arvokasta tietoa toimivista yhteistyöstrategioista, joita voin hyödyntää työssäni ympäröivien yhteisöjen kanssa varmistaakseni Abilis-säätiön projektien kestävyyden.
Martha Belayneh
Abilis-säätiön Etiopian maakoordinaattori
Comments