top of page
Etsi

Villamattoja sisällissodan keskellä

Abilis ja Sera Helsinki ovat tehneet yhteistyötä Etiopiassa nyt jo noin seitsemän vuoden ajan. Aloitimme muutaman kutojan kanssa, mutta vuosien varrella olemme kouluttaneet 160 artesaania pääkaupunki Addis Abebassa. Olemme halunneet yhdessä luoda parempaa elämää myös maaseudulla, jossa äärimmäinen köyhyys on paljon vaikeampaa kuin pääkaupungissa. Meillä on ollut hankkeita mm. Mahal Medan, Tsehay Senan ja Molalen kylissä.


Olemme auttaneet ruohonjuuritason yritysten perustamisessa ja hankkeissa on ollut mukana 300 henkilöä. Vammaiset ovat saaneet uutta toimeentuloa paimentamalla lampaita tai karstaamalla sekä kehräämällä villalankaa. Heistä suurin osa on vammaisia naisia.Sera Helsinki on vuonna 2016 perustettu yritys, jonka tuotteissa kotimainen design yhdistyy ikivanhoihin afrikkalaisiin käsityöperinteisiin.


Vammaisia henkilöitä oli hyvin haastava löytää kylistä, mutta yhteistyökumppanimme EWDNA:n (Ethiopian Women with Disabilities National Association) ansioista kylissä kierrettiin ovelta ovelle ja näin löysimme satoja vammaisia henkilöitä.


Vammaisuus on Etiopiassa vahvasti stigmatisoitua. Ajatellaan, että perhe on tehnyt syntiä ja heitä on rangaistu vammaisella lapsella. Löysimme aikuisia kuuroja, jotka eivät olleet poistuneet kodeistaan ja he eivät osanneet viittomia.

Etiopian hauras poliittinen tilanne on tuonut paljon haasteita. Etiopiassa on ollut sisällissota 2020–2022. Tilanne ei ole kuitenkaan vieläkään stabiili, vaan väkivaltaisuudet ja kuohunta jatkuu maassa edelleen. Sisällissota levisi maaseudulla niille alueille, jossa olemme työskennelleet vammaisten kanssa. Vammaiset sodassa ovat erityisen hauraassa asemassa. Meille kerrottiin, että useat liikuntavammaiset eivät pystyneet pakenemaan sotaa. Heidän perheensä joutuivat jättämään heidät jälkeensä ja he joutuivat piileskelemään kodeissa ilman ruokaa ja vettä. Onneksemme kukaan hankkeissamme oleva ihminen ei saanut surmaansa. Sodassa raiskaukset olivat yleisiä ja vammaisilla naisilla on aina kohonnut riski kohdata seksuaalista väkivaltaa.Pahimmassa tilanteessa kyliin ei saanut minkäänlaista yhteyttä ja tiet Addis Abebasta maaseudulle olivat poikki. Kun pahin oli ohi, tiimimme Etiopiassa lähti ajamaan pakettiautolla maaseudulle. Saimme tiedon, että kaikki kylien kaupat oli ryöstetty ja ruokaa ei ollut saatavilla. Pakkasimme auton täyteen yksityisillä lahjoituksilla saatuja ruokatarvikkeita täyteen ja jaoimme ne vammaisille ihmisille kylissä. Tämä oli ensimmäinen avustuslähetys, mikä alueelle saapui.Avustuslähetyksen jakamista.


Tiimimme jäsenet Addis Abebassa tunsivat suurta solidaarisuutta heitä kohtaan. He lahjoittivat omia vaatteitaan ja muita tarpeellisia asioita kyläläisille. Kylistä oli tuhottu sairaalat, valtion virastot, koulut ja meille erityisen tärkeä lampaiden tutkimuslaitos.


Sopimus sodan lopettamisesta allekirjoitettiin marraskuussa 2022, mutta tämän jälkeenkin on ollut haastavaa matkustaa maaseutukyliin. Välillä tiimimme jäsenet ovat jääneet jumiin matkalle, koska ei ole ollut turvallista ajaa takaisin Addis Abebaan. Yhteistyömme on näissä olosuhteista entistä tärkeämpää. Myös Ukrainan sota koettelee Afrikkaa hyvin voimakkaasti. Inflaatio on rajua ja vaikeuttaa kaikkien elämää. Nyt jokainen valmistettu matto on entistä tärkeämpi!

Anna Suoheimo

Sera Helsingin toiminnanjohtaja71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page