09 612 40 300 abilis(at)abilis.fi LAHJOITA
"Kanssamme autat siellä missä tarve on suurin"
Voit tehdä myös lahjoituksen Abilis-säätiön MobilePay-numeroon: 25090. Kiitos, että välität! ❤

SILVAN KUULUMISET

SILVAN KUULUMISET

Tervehdykset kaikille! Olen kirjoittamassa viimeistä blogitekstiäni tänä vuonna. Tällä kertaa haluan puhua yrittäjyydestä. Oman yrityksen perustaminen pelottaa jokaista ihan varmasti. Mitä jos yritys ei menestykään? Tätä ei voi etukäteen tietää. Onneksi on olemassa erilaisia yritysmuotoja, kuten toiminimi, kevytyrittäjä tai osuuskunta jne.

Tätä kirjoittaessani, odotan parhaillaan starttiraha-hakemuksen myöntämistä. Starttirahan hakeminen kestää 1-3 viikkoa. Pitää olla liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelma. Starttirahaa voi hakea TE-toimistolta ja sen määrä on noin 700€/kk. Se ei ole paljon, mutta auttaa pärjäämään ensimmäiset kuusi kuukautta. Minä olen perustamassa toiminimeä ja tämä kaikki jännittää kovasti, mutta yritän olla optimistinen. Kyllä kaikki järjestyy, vaikka elämme jänniä aikoja. COVID-19 on vaikuttanut ikävästi moneen alaan ja monet ovat joutuneet konkurssiin. Mutta jotkut yritykset taas ovat menestyneet paremmin kuin koskaan. Pitää uskaltaa ottaa riskejä.

Milloin on oikea aika perustaa oma yritys? Se on hyvä kysymys. Itse ajattelen, että kun meillä on ideoita, joita haluamme myydä eteenpäin. Se voi olla tuote tai palvelu. Tällä hetkellä yritykseni myisi erilaisia palveluja, jotka liittyvät saavutettavuuteen. Minulta saa vaikkapa omaan työhön liittyviä viittomien opetusta ja ilmaisutaito-harjoituksia. Teen myös videoita, joissa viiton tiedotteet viittomakielellä. Suunnittelen ja teen myös lastenohjelmia. Näyttelijänä esiintyminen on minulle luontevaa. Yrityksessäni voin tehdä kaikkea mitä haluan. Minua neuvottiin kuitenkin, että kannattaa rajata yrityssuunnitelmaa. Yhteen asiaan kannattaa panostaa ensin kunnolla ja myöhemmin toimintoja voi aina lisätä jos on aikaa ja resursseja.

Yritysten perustaminen on tavallista koko maailmassa. Kehitysmaissa kauppaa käydään joka paikassa, jopa autoteiden varsilla. Vieraillessani Abilis-säätiön projektimatkalla Ugandassa vuonna 2019 havaitsin, että tällainen yritystoiminta on itsestään selvää. Pitää osata jotakin, jota voi myydä eteenpäin ja tienata elantonsa. Ugandassa liikenne on ruuhkainen, joten autot pysähtyvät usein. Tällöin ihmiset tulevat autoille myymään tuotteita tai suoraan sanottuna varastamaan, jos auton ikkunat ovat auki. Ugandassa sain kauniin korin ja kulhon epilepsia-ryhmältä.

Yrityksen pyörittäminen vaatii ehkä itseluottamusta ja itsenäistä otetta, jos ei ole kumppania mukana. Minä en ole koskaan haaveillut yrittäjyydestä mutta viime vuosina olen miettinyt asiaa. Perheellisenä olen myös tajunnut, että tahdon yrittäjäksi, koska haluan päättää omasta aikataulustani. Yrittäjyys antaa minulle vapauden päättää työaikani. Tätä kirjoittaessani olen saanut positiivisen päätöksen yritykseni starttirahalle.

Tervetuloa tutustumaan yritykseeni: Silva Belghiti Productions Facebookissa tai Instagramissa.

Toivon kaikille ihanaa loppusyksyä!
Terveisin,
Silva Belghiti, Abilis-säätiön kummi