09 612 40 300 abilis(at)abilis.fi LAHJOITA
"Kanssamme autat siellä missä tarve on suurin"
Voit tehdä myös lahjoituksen Abilis-säätiön MobilePay-numeroon: 25090. Kiitos, että välität! ❤

SILVAN KUULUMISET

SILVAN KUULUMISET

Tervehdys kaikille,

Hyvää alkanutta uutta vuotta 2021! Toivon, että tämä vuosi olisi parempi ja saisimme osaksemme rauhallisuutta ja meidän ihmisten iloisuus pääsisi näkymään paremmin. Olisi ihanaa jos voisimme palata edes lähes “normaaliin”, mutta olisimme samalla tietoisia ympäristöstämme ja omista tarpeistamme.

Tahtoisin harrastaa liikuntaa ja puuhailla lapseni kanssa vapaasti erilaisilla asioita. Meidän kaikkien ihmisten, niin mustien kuin valkoisten, tulisi voida tehdä asioita ilman pelkoa koronasta.

Uuden vuoden ensimmäiset päivät näyttivät ihan hyviltä, varsinkin Lapin Inarista käsin, missä vietin aikaa perheeni kanssa. Nautimme lumesta, rauhasta ja hiihtämisestä. Kesken lomani sain ystävältäni ilmoituksen Whatsapp- ryhmään, että Amerikassa on tapahtunut jotakin kummallista. Mietin, että mitä ihmettä, eikö vuoden 2021 pitänyt olla parempi vuosi?

Viime vuonna tapahtui niin paljon, ja uusia asioita tulee koko ajan vyörymällä lisää, kuten COVID-19, BLM (black lives matter), Brexit, Amerikan presidentinvaalit, koronan toinen aalto jne. Lapissa ollessani pohdin, että millaista elämää me oikein haluamme elää? Varsinkin nyt tämän COVID19:n keskellä.

Perustin äskettäin toiminimeni ja kuvittelin, että selviävän koronasta huolimatta. Olen kuitenkin huomannut, että se on vaikeaa, koska monilla on nyt tiukkaa eikä ole välttämättä varaa mihinkään ylimääräiseen tai mahdollisuutta tilata koulutusta. Lisäksi kaikki toiminta on siirtynyt verkkoon. Olen joutunut opiskelemaan käyttämään erilaisia verkkoalustoja kuten Teamsia, Zoomia ja Wherebytä jne. Kaikki on pitänyt miettiä uudelleen.

Minun täytyy vain olla optimistinen kaiken uuden suhteen. Haluan uskoa, että tänä vuonna monet asiat helpottuisivat. Koko ajan saa kuitenkin varautua muutoksiin ja saan pohtia mitä itse voisin asialle tehdä. Kuten vaikkapa miten tuen muita yrittäjiä tai miten muutan asioita, joilla autetaan koko maailmaa. Joskus mietin, että pitäisikö muuttaa maalle ja elättää itsensä siellä.

Koronapandeamia on vaikuttanut monien ihmisten työtilanteeseen, mutta esimerkiksi näyttelijät ovat erityisen hankalassa tilanteessa. Myös minun esiintymiset peruuntuivat koronan takia, tai ne siirtyivät myöhempään ajankohtaan. Monet näyttelijät joutuivat työttömäksi, ja joillakin esitykset peruuntuivat kokonaan. Tuntuu, että koko maailma on sekaisin. En todellakaan tiedä, mitä tekisin, jos yritykseni kaatuisi.

Olen huomannut, että aina tieto koronaviruksesta ei mene perille. Monista ohjelmista puuttuu tekstitys tai viittomakielen tulkkaus. Selkeä tiedottaminen palvelee kaikkia ihmisiä. Esimerkiksi maahanmuuttajilla ei useinkaan ole vahvaa suomenkielentaitoa. Mielestäni YLE on tehnyt hyvää työtä mitä tulee tiedottamisen suhteen. Ruudussa on näkynyt ensimmäistä kertaa viittomakielen tulkkeja ja olen nähnyt myös kuuron tulkin, mikä on harvinaista, koska heitä on yleensä vain Yle Areenassa.
Minusta olisi tärkeää, että tulkki olisi natiivi viittomakielinen, koska viittomakieliset osaavat parhaiten kääntää suomenkielistä tekstistä viittomakielelle tai selkoviittomakielelle.

Oletteko miettineet, että kuurot ja huonokuuloiset eivät pysty lukemaan huulilta kun ihmiset käyttävät maskeja? Palvelutilanteissa tämä on erityisen inhottavaa. Hyvä esimerkki tapahtui syksyllä Viking Linen ajaessa karille. Laivassa oli kuuroja asiakkaita. Heitä ei huomioitu kunnolla, vaan tapahtuma sai huomiota vasta kun sosiaalinen media kiinnitti siihen huomiota. Tosiasia on se, että myös kuurojen turvallisuus pitää taata. Suurin osa palvelualan työntekijöistä ei osaa viittoa tai kykene peruskommunikaatioon hätätilanteissa, vaikka ovat avainasemassa. Siksi olisi tärkeää, että heidän koulutuksessa kerrotaan myös kuurojen tarpeista ja viittomakielestä.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme. Pestään käsiä ja käytetään maskia mutta muistetaan kuurojen ja kuulovammaisten haasteet kommunikaation suhteen maskin kanssa, ja pysytään kotona jos tunnemme itsemme sairaiksi.

Katse kauas tähän vuoteen ja ollaan vahvoja!

Terveisin,
Silva Belghiti,
viittomakielinen näyttelijä ja Abilis-säätiön kummi