top of page
Etsi

Abilis on vuoden 2021 Maailmanparantaja

Päivitetty: 4. huhtik. 2022

Vammaisjärjestöjä kehitysmaissa tukeva Abilis-säätiö on voittanut kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden maailmanparantaja -palkinnon. Palkinnon myönsi kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo, ja se jaettiin 29.5.2021 virtuaalisesti järjestetyillä Maailma kylässä -festivaaleilla.


Minä uskon, että jokaisella ihmisellä on sisäinen maailmanparannusvietti, joka toimii arvokompassina – jos vain elämän kolhut ja kehnot olosuhteet eivät sitä riko. Meille hyväosaisille suomalaisille syy maailmanparannusvietin näivettymiseen on yleensä kyynistyminen. Koska maailmanparantaminen on niin vaikeaa ja hidasta, siihen menee usko ja toivo.


Olen vuosia pitänyt lobbauskouluja eli opastan yhteiskunnallisen vaikuttamisen saloihin. Se, kun näkee oman vaikuttamistyönsä tuloksen, on paras lääke kyynistymistä ja toivottomuutta vastaan. Kyynisyyteen voi langeta johtavassa asemassa oleva ihminen siinä missä syrjäytynytkin.


Vammaisten oikeuksia edistävä Abilis-säätiö sai ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden 2021 maailmanparantaja -palkinnon, jonka jakoi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Tunnustuksen kriteereissä olennaista on, että palkitun henkilön tai yhteisön toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa.


Minä uskon, että jokainen ihminen on merkittävä ja epäitsekäs, jos vain hänen ympärillään on ihmisiä, jotka tukevat ja kannustavat. Kun kokee itsensä merkittäväksi ja arvokkaaksi, tulee nähdyksi ja kuulluksi, myös rohkaistuu antamaan muille. Avuliaisuus ja hyvän tekeminen palkitsevat tekijäänsä, mutta kaikki eivät usko mahdollisuuksiinsa vaikuttaa.


Yksin on vaikea päästä alkuun. Siksi lobbauskoulujeni lähtökohta on se, että kannattaa vaikuttaa yhteiskuntaan yhdessä muiden kanssa. Järjestöt ovat tätä varten syntyneitä: jotta löytyisi yhdessä tekemisen ilo ja voima. Koska isojen haasteiden edessä on jaksettava parantaa maailmaa pitkään, opeteltava paljon asiantuntijatietoa ja tavattava tuhottomasti ihmisiä, työtaakkaa on hyvä jakaa, jotta maailmanparantaminen ei muutu ilottomaksi suorittamiseksi, joka vain ahdistaa ja väsyttää. Tiedän kyllä, että järjestötyössä on moni vapaaehtoinen uupunut.


Abiliksen toiminnan ytimessä on kehitysmaiden vammaisten voimauttaminen toimimaan yhdessä ja omassa asiassaan. Kukin voi itse astua johtoon, ryhtyä maailmanparantajaksi. Ole kuin Abilis: luota ihmisen kykyyn ja voimaan. Toimi yhdessä heidän kanssaan, joilla on samoja tavoitteita.


Kun näkee, miten vammaiset naiset astuvat esiin kadulle ja johtavat mielenosoitusta omien oikeuksiensa puolesta, näkee ja tuntee merkityksen ja arvon. Kun vammainen nainen saa työn ja toimeentulon, itsenäisyyden ja arvostuksen yhteisönsä silmissä, jaksaa takuulla jatkaa maailmanparantamista.


Kamalintahan on se tunne, kun kokee oman työnsä valuvan hukkaan. Näinkin järjestöelämässä joskus käy. Vaikka miten on vaikuttanut kaikkien oppien mukaan, rahat silti leikataan. Silloin on itse haettava yhteisöstä ja yhdessä tekemisestä voimaa. Keskusteltava liittolaisten kanssa siitä, miten seuraavat vuodet olisi viisainta toimia, jotta maailma paranisi. Sitten vain: yhdessä ja eteenpäin!


Maailmanparantamisessa tarvitaan kaikkia ja jokainen voi olla siinä hyvä. Luota omaan arvokompassiisi ja merkitykseesi.


Rosa Meriläinen

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry pääsihteeri

Abilis-säätiön kummi


Kuva: Tanja Ryhänen



15 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page