top of page
Etsi

Vammaisten naisten oikeus onneen

Ihmiset ovat yleensä aika samanlaisia. Me kaipaamme hyväksyntää ja rakkautta, mahdollisuuksia toteuttaa itseämme ja arvostusta yhteisön jäsenenä. Aika moni meistä haaveilee romanttisesta rakkaudesta. Moni toivoo omia lapsia. Nämä kaikki ovat haaveita, jotka kuuluvat kaikille. Elämä voi heittää eteen monenlaisia esteitä haaveiden toteuttamisen tielle, mutta esteiden suhteen emme ole tasa-arvoisia.


Hoitoalan ammattilaisten Super-lehti kertoo, että tiedon puute lisää Suomessa terveysalan ammattilaisten ennakkoluuloja äitiyttä kohtaan. Vammaiset äidit itse toivovat tulevansa kohdelluksi ihan tavallisina äiteinä. Äiteinä, jotka tarvitsevat tukea, neuvoja ja arvostusta siinä missä muutkin. Äitienpäivän erikoiskunniamaininnan (ihan itse myönnän, tässä ja nyt) saa vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen, Rusetti ry:n VEERA-hanke, joka kokoaa tietoa vammaisten naisten äitiyspalveluista ja jakaa tietoa niin vammaisille äideille kuin heidän kanssaan toimiville ammattilaisille. VEERA-hankkeen taustalla on tieto siitä, että vammaisten naisen haaveisiin äitiydestä suhtaudutaan äitiyshuollon palveluissa epäilevästi.


Usein äitiyttä edeltää parisuhde ja seksi. Turvallinen ja nautinnollinen parisuhde, jossa saa rakastaa ja tulla rakastetuksi, on suuri onni ja ihme, jos se kohdalle osuu. Sitä ei voi järjestöt tai valtio kenellekään taata.


Mutta ilman muuta meidän kaikkien tehtävä on pitää huolta siitä, etteivät vammaisiin naisiin kohdistuvat ennakkoluulot estä ketään tulemasta nähdyksi ja kaikilla on riittävät tiedot seksuaaliterveydestä.

Abilis-säätiö on edistänyt vammaisen naisten seksuaaliterveyttä esimerkiksi Keski-Aasiassa, jossa itsekin olen Abiliksen matkassa kulkenut. Siellä jututtamani vammaiset naiset kertoivat paitsi tukan pystyyn nostattavia tarinoita haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kaltoinkohtelusta, myös kaipuustaan tulla nähdyksi naisena, seksuaalisena olentona.


Ymmärrettävästi yksi suosittu Abiliksen tukema harrastus Kirgisiassa on pyörätuolitanssi. Hurmaaviin pitsi- ja kimalleunelmiin pukeutuneet kaunottaret saavat lipua Abilis-gaalan estradilla koskettavan musiikin ja taitavan partnerin tahtiin. Tämä vahvistaa naisen itsetuntoa, joka on tärkeää haaveiden toteuttamisessa: että uskoo olevansa kaunis ja haluttu. Ansaitsevansa ihailua ja rakkautta. Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä.


Aika moni meistä naisista on oikein mielellään haluamansa kumppanin edessä seksikäs ja naisellinen. Minulle feministinä naisellisuuden käsite on avara. En halua ajatella, että ihminen voi olla naisellinen vain yhdellä tavalla, johon osa naisista pystyy ja osa ei. Jokainen nainen on halutessaan naisellinen ja ansaitsee tulla nähdyksi seksuaalisena olentona. Joskus se vaatii sitä, että nainen pitää pukea hepeniin, nostaa parrasvaloihin ja me voimme taputtaa hänelle. Jokainen vammainen nainen on kaunis ja ihana omanlaisenaan minänä. Jokainen vammainen nainen ansaitsee rakkautta ja ihailua. Jokainen vammainen nainen ansaitsee halutessaan mahdollisuuden äitiyden onneen. Jos ei tule raskaaksi, eikä kerta kaikkiaan pysty äitiyteen, se on sitten asia erikseen.


Vammaiskyselystä tiedämme, että vammasta riippumatta vammaisia on varoiteltu ja syyllistetty lastenhankinnasta ja lapsille mahdollisesti periytyvästä vammasta. Vammaiset äidit ovat nämä esteet selättäneet. He ansaitsevat siitä kaiken ihailumme.


Hyvää äitienpäivää jokaiselle vammaiselle äidille!


Lahjoita Abilikselle MobilePayn kautta numeroon: 25090




Rosa Meriläinen

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry pääsihteeri Abilis-säätiön kummi


Kuva: Heli Sorjonen

133 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page